Програма за првиот TEDxSkopje на 30.10.2010

Сесија 1 @ 9:00 ч.

Петар Павлов, графички дизајнер
Ќе зборува за начините и предностите на „гимнастика“ во други области, неповрзани со главната професија на поединецот.

TED видео
Ход Липсон гради само-свесни роботи.

Невена Ацковска, биоинформатичар
Ќе зборува за генетика низ терминологијата на информатиката, толкувајќи ја ДНК како оперативен систем.

Игор Трајковски, информатичар
Ќе зборува за техники базирани на човековото пресметување – решавање на алгоритамски проблеми, каде дел од пресметките се извршуваат со несвесно учество на корисниците.

Сесија 2 @ 11:00 ч.

Гоце Митевски, графички дизајнер
Ќе зборува за неговиот модел на графикони и како ефективно да ја промовираш своја идеа преку интернет.

Зоран Ивановски, електроинженер
Ќе зборува за својот критички однос кон новите технолошки изуми; колку се потребни, а колку наметнати.

TED видео
Кристофер „мут“ Пул: зошто да се биде анонимен на интернет

Анастас Мишев, информатичар
Ќе зборува за грид пресметувањата, потребата од нив, формите во кои тие се манифестираат и правците каде ќе се развиваат.

Сесија 3 @ 13:30 ч.

Петар Лазаров, економист
Ќе зборува за потребата од постојано учење и себенадградување, како и прифаќање и спроведување на неопходните промени.

TED видео
Џеј Вокер за светската манија по англискиот јазик

Илина Јакимоска, етнолог
Ќе зборува за поврзаноста и влијанието помеѓу јазикот и менталитетот, преку примери на непреводливи зборови.

Небојша Вилиќ, историчар на уметност
Ќе зборува за одговорноста во јавното излагање, преку анализа на концептите за агората, книгата и блогот.

Сесија 4 @ 15:30 ч.

Никола Узуновски, ликовен уметник
Ќе зборува за современата уметност и своите проекти, опфаќајќи ги темите на односот помеѓу уметноста и науката, индивидуалноста и општеството.

TED видео
Бенџамин Зандер за музиката и страста

Клајд Масгрејв, бизнисмен
Ќе зборува за својот животен модел на делување – да се дава без очекување дека ќе се добие нешто за возврат, без да се плашиме од можноста за неуспех.

Никос Чаусидис, археолог
Ќе зборува за улогата на трудот и производството во историјата на идеите, односно за религиските и познајните аспекти на трудот.

4 Коментари

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by TEDxSkopje, Sandra Stevanovik. Sandra Stevanovik said: Проекција на првата сесија на #TEDxSkopje – 1 декеври(среда), ресторан МКЦ, 17.30ч – http://0.mk/cef2 [...]

  2. [...] Ве покануваме на првата ваква средба, оваа среда, 01.12.2010 во 17:30 часот во клуб-ресторанот МКЦ, за заедно да ги проследиме говорите од првата сесија. Колку за потсетување, програмата на конференцијата се наоѓа на следниот линк: Програма за првиот TEDxSkopje на 30.10.2010 [...]

  3. [...] Ве покануваме на втората средба, во среда, 22.12.2010 во 19 часот во Клубот на новинари, за заедно да ги проследиме говорите од втората сесија. Колку за потстување, програмата на конференцијата се наоѓа на http://tedxskopje.mk/archives/958. [...]

  4. [...] Повелете во вторник, 25.01.2011 во 19 часот во Клубот на новинари. Колку за потстување, програмата на конференцијата се наоѓа на http://tedxskopje.mk/archives/958 [...]

Напишете ваш коментар